Det er velkendt, at vi som mennesker ikke selv kan danne omega-3 fedtsyrer, og derfor er vi nødt til at få disse gennem kosten. Der er en række forskellige måder at få disse omega-3 fedtsyrer, hvoraf nogle vil blive gennemgået og opstillet i det følgende.

Der findes tre former for omega-3 fedtsyrer, og de hedder henholdsvis ALA, EPA og DHA. ALA er nemt konverteret til EPA, men langt sværere konverteret til DHA. Der er derfor mange veganere og ikke-veganere, som er i DHA underskud.

Omega-3 spiller en vigtig en vigtig rolle i forhold til mange af kroppens funktioner og kropslige niveauer af forskellige arter, og kan blandt andet forbedre hormonelle niveauer i kroppen naturligt.

Naturlige kilder til omega-3 fedtsyrer natur_skov_vand_flod_graes

I dette afsnit, ses der nærmere på naturlige kilder til omega-3 fedtsyrer, som ikke omfatter slagtning af eksempelvis fisk. opstilles herunder i en punktopstilling:

  • Hørfrø
  • Chiafrø
  • Valnødder
  • Rapsolie af høj kvalitet
  • Hampfrø
  • Tang
  • Bønner
  • Bær
  • Honningmelon
  • Mango

Med udgangspunkt i ovenstående punktopstilling, er der altså en lang række forskellige kilder. Derfor har den enkelte person altså et valg, som denne bør tage stilling til. Valget omhandler stillingtagen til at stoppe bidraget til en meget ødelæggende fiskeindustri.

I det følgende ses der nærmere på nogle af ovenstående kilder.

Hørfrø

Hørfrø eller “flax seeds” på engelsk, har et særdeles højt indhold af den ovennævnte fedtsyre. Faktisk er hele 57% af fedtindholdet omega-3, hvor kun 9% er mættet fedt. Hørfrø har ligeledes 16% omega-6, og 18% omega-9.

Til sammenligning, så består smør kun af 1% omega-3, og hele 68% er mættet fedt, samt 3% omega-6 og 28% omega-9.

I forhold til at udnytte hørfrø optimalt, er det vigtigt at knuse dem. Hertil anbefales en kaffemølle eller en blender.

Hørfrø indeholder desuden 18 gram protein per 100 gram.

Jeg bestræber mig selv på at spise cirka 50 gram hørfrø om dagen, hvis jeg ikke spiser andre kilder.

Valnødder

Der er cirka 9 gram omega-3 fedtsyrer i valnødder, hvilket også gør valnødder til en ideel kilde. Derudover har valnødder en lang række andre positive effekter.

Udover at have et højt proteinindhold, gør valnødder os også mere modstandsdygtige overfor kræft og hjertesygdomme.

Chiafrø

Chiafrø er ligesom hørfrø, også en særdeles god kilde. Ud af de 30,7 gram fedt per 100 gram, er hele 77% af disse omega 3.

Derudover indeholder chiafrø også 16,5 gram protein per 100 gram.

Jeg bestræber mig derudover selv på at spise cirka 50 gram chiafrø om dagen, hvis jeg ikke spiser andre kilder.

Mine tanker omkring rapsolie

Rapsolie er også en kilde, men da det er en langt mere forarbejdet vare, er den efter min mening ikke ligeså god som nogle af de ovenstående.

Faktisk er min anbefaling, at rapsolie bør være en af de sidste udveje.