De 9 essentielle aminosyrer og fuldkorns hvedemel

Denne artikel kan vedrøre livsstil.

Aminosyrer er byggestenene af protein. De er organiske forbindelser indeholdende en aminogruppe (-NH2) og en carboxygruppe (-COOH). Omkring 20 procent af menneskekroppen består af protein, og her udgør aminosyrer en stor del af vores celler, muskler og væv.

Aminosyrer er integreret i de biologiske processer, der sker i krop, såsom at give cellerne deres struktur, transport og opbevaring af næringsstoffer, samt dannelse af vores organer, kirtler, arterier og muskler. De er også afgørende for helbredelse af sår og reparation af væv. Dette især i vores muskler, hud, knogler og hår.

Der er i alt 23 proteinogene (proteinbyggende) aminosyrer og over 100 naturlige aminosyrer, som ikke er proteogene. Af de proteinogene aminosyrer er 9 essentielle, 11 som er vi selv kan producere, og 3 findes ikke i menneskekroppen.

9 essentielle aminosyrer

Essentielle aminosyrer produceres ikke naturligt af kroppen, så de skal derfor opnås fra de fødevarer vi spiser. De 9 essentielle aminosyrer er:

  • Histidine
  • Isoleucine
  • Leucine
  • Lysine
  • Methionine
  • Phenylalanine
  • Threonine
  • Tryptophan
  • Valine

Hver af disse aminosyrer har unikke egenskaber og spiller afgørende roller i vores fungerende kroppe.

De 9 essentielle aminosyrer og fuldkorns hvedemel

Fuldkorns hvedemel indeholder følgende aminosyrer

 

RDI står for ”recommended daily intake”, der betyder anbefalet dagligt indtag. Fuldkorns hvedemel indeholder per 100g følgende essentielle aminosyrer ifølge myfooddata.com:

Hvede indeholder altså alle 9 essentielle aminosyrer, og kan således anskues til at være et glimrende element i et hvert måltid.

Andre kilder

Her fremgår de yderligere anvendte kilder.

  • https://bareblends.com.au/blog/the-9-essential-amino-acids-what-are-they-and-why-do-we-need-them/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *