Som kødspiser og fitnessinteresseret, kan man være bange for at skifte til vegansk kost, grundet det ‘magiske’ protein. Dette skyldes som oftest, at man ikke har undersøgt mulighederne for at finde alternative proteinkilder, og man har pludseligt glemt alt omkring nødder, bønner, linser og en lang række andre relevante plantebaserede proteinkilder. Derfor udarbejdes denne artikel, således eventuelle forglemmelser bliver forfrisket.
Læs også: Kalk som veganer
Det er også vigtigt at pointere, at de fleste animalske kilder, faktisk har et lavere eller tilsvarende indhold end de følgende plantebaserede. I det følgende opstilles en række forskellige plantebaserede kilder til protein, således det er muligt at undgå cholesterol og mættede fedtsyrer i langt højere grad.
Veganske fødevarer med protein
Der findes en lang række veganske fødevarer med protein.
Mandelsmør, pistaciesmør og cashewsmør
Mandelsmør, pistaciesmør og cashewsmør kan alt sammen købes hos undernævnte leverandør. Brug koden “BONUS25S” og få 25% rabat.
En god kilde til protein og kalk er mandelsmør, som kan købes ved Bulkpowders DK.
Vegansk / Vegetarisk proteinpulver
Hvis et skal gå hurtigt, så er vegetarisk proteinpulver en mulighed. Der findes flere forskellige slags, så alle smage kan blive tilfredsstillet. Køb Vegetarisk proteinpulver hos Bulkpowders DK. Brug koden “BONUS25S” og få 25% rabat.
NB: Ovenstående leverandør har også vegansk proteinpulver.
Andre kilder
Alle de følgende kilder til protein er altså plantebaserede, og indeholder hverken laktose eller gluten med mindre det er tilsat i produkterne. Det er dog kun få produkter, hvor dette er gældende såsom meget få mærker af peanutbutter.
Læs en mere generel artikel om den plantebaserede diæt.
Planteproteinkilder
Herunder foretages en punktopstilling af planteproteinkilder:
- Nødder som valnødder, mandler, jordnødder, pistacienødder, paranødder m.v. er alle rige på proteiner.
- Nøddesmør såsom jordnøddesmør, mandelsmør og cashewnøddesmør m.v. er alle sammen rige på proteiner.
- Stort set alle former for bønner er rige på protein. Her kan eksempelvis anvendes sorte eller hvide bønner.
- Quinoafrø indeholder cirka 15 gram protein, når disse ikke kogt, hvilket eksempelvis er 50% mere end ris.
- Kikærter indeholder cirka 19 gram protein per 100 gram, hvis de ikke er kogte. Kikærter er også hovedingrediensen i hummus!
- Chiafrø indeholder cirka 17 gram protein per 100 gram, og er eksempelvis ideelle i en proteinsmoothie eller en god salat.
- Faktisk er stort set alle frø rige på protein, dog er der enkelte, som skal behandles på en særlig måde for at blive udnyttet optimalt. Eksempelvis hørfrø, som også er rige på omega-3!
Det er endvidere også vigtigt at pointere, at der også findes protein i frugt, bær mv., og derfor også det valgte billede til indlægget. 🙂
Hvis du eksempelvis spiser masser af bananer, kartofler eller andet, vil du dermed også få dit proteinbehov dækket i forhold til kalorieindtaget. Dog er der enkelte faktorer, som også har en betydning på, hvor meget “ekstra” protein den enkelte har brug for – eksempelvis intens træning.
Maksimal proteinudnyttelse af hørfrø
Hørfrø er svære at fordøje, og der er som reelt minimum proteinudnyttelse, hvis de bare indtages uden at blive behandlet korrekt.
Optimal udnyttelse af hørfrøene, således maksimal proteinudnyttelse opnås, er ganske simpelt. Det kræver blot et af følgende værktøjer:
- Blender
- Stavblender
- Kaffemølle
Sidstnævnte er klart min favorit, da hørfrøene bliver fuldstændig pulveriseret i kaffemøllen, og bliver meget lettere at anvende i en lang række sammenhænge.
Hvis du ønsker at læse nærmere omkring den plantebaserede diæt, kan du med fordel klikke på følgende link: Den plantebaserede diæt.
Tak fordi du læste denne artikel omkring veganer protein hos Cortzen Digital. Som du nu kan se, er veganer proteinmangel blot en myte.