Hastighedsoptimering er vigtigt i forhold til SEO. Hvordan kan en hjemmesides hastighed undersøges og forbedres? Det ser vi nærmere på i dette indlæg. Vi håber det kan bidrage til læring omkring god hastighedsoptimering af hjemmesiden. Der er mange muligheder i den forbindelse. Disse muligheder eller perspektiver om man vil, er følgende:

  • Indholdet
  • CMS / Kode
  • Hosting setup / hardware

Indhold

Sørg for at dit indhold er hastighedsoptimeret. Det er indholdet på bedste vis når du komprimerer dine billeder og videoer. Du kan komprimere dine billeder med værktøjer som Tinyjpg, Tinypng og Imagify. Hvis du har adgang til Photoshop, kan det også være en fordel at optimere dine billeder via dette stykke software.

Udover komprimering er det nødvendigt at navngive dine billeder og videoer korrekt, så Google bedre kan forstå hvad billedet/videoen handler om. Dvs. at billedfilen hellere skal navngives “vægmaling_råhvid” fremfor “img112312”. Har man udarbejdet en søgeordsanalyse er det anbefalelsesværdigt at anvende relevante søgeord fra analysen til at navngive filer. Billedfiler bør helst kun indeholde underscores ( _ ), bindestreger ( – ), tal og bogstaver.

Hvor på hjemmesiden du placerer dit indhold kan også påvirke hastigheden. Sørg for at det første indhold brugeren præsenteres for (kaldet above-the-fold) loades først. F.eks. er det fordelagtigt at informationstunge billedfiler, man skal scrolle sig ned til, først loades når brugeren kan se det. 

Når dit indhold spiller korrekt, så kan det anbefales at du også ser på dit hosting CMS. Hvis du bruger WordPress, bør du anvende dansk WordPress Hosting.

dansk wordpress WP hosting af skywalkr

Hosting Setup og hardware uddybet

En anden afgørende faktor for din hjemmesides hastighed er om din hosting-udbyder leverer en server der loader dit indhold hurtigt nok. Langsom svartid fra serveren, også kaldet Time To First Byte (TTFB), betyder at brugeren højst sandsynligt forlader dit site pga. manglende tålmodighed. Derudover er hjemmesidehastighed en faktor, der direkte påvirker din placering på Google.

Der er grundlæggende 3 ting man skal kigge efter når man skal vælge en hurtig hosting-udbyder:

1. Antal processorkerner

Jo flere processorer en hosting-udbyder har til at samarbejde og forstå komplekst indhold, jo hurtigere kan det bearbejdes og dermed loades.  

2. Om virksomheden bruger SSD-harddiske

Fordelen ved SSD-harddiske (Solid State Drive) er at de er hurtigere end forgængeren HDD-harddisk (Hard Disk Drive). Forskellen på de to ligger i måden de læser den lagrede information og sender det til hjemmesiden.  

3. Mængden af memory

Som på en almindelig computer, er RAM (Random Access Memory) afgørende for hvor hurtigt serveren kan lokalisere lagret information og gøre det periodevist tilgængeligt, på ethvert givet tidspunkt. En hosting-udbyder servicerer ofte flere hjemmesider på samme tid, så der er brug for høj kapacitet, så alle får høj ydeevne. 

Kode / CMS uddybet

Valget af CMS (Content Management System) kan også have en mærkbar indflydelse på din hjemmesides hastighed. F.eks. kan antallet, størrelsen og kompleksiteten af tilhørende eller installerede plugins have negativ indvirkning, da dit CMS skal håndtere mere data. Det er vigtigt løbende at optimere på dette område.

En simpel opdatering af dit CMS kan også booste din hastighed. CMS-systemer opdateres periodisk for at optimere koden til højere fart og funktionalitet. Derfor er det essentielt at dine versioner konstant opdateres for at følge med, så der ikke opstår problemer med kompatibiliteten. 

Hvis du har oprettet redirects til din hjemmeside, er det ligeledes nødvendigt at holde disse til et minimum, da mange redirects skaber flere HTTP requests, hvilket påvirker hastigheden. Identificer og minimer, eller slet så mange unødvendigt redirects som muligt. 

Et andet element der skaber flere HTTP requests er mængden af Javascript og CSS filer. Alle disse requests bliver behandlet individuelt af brugerens browser og sløver derfor hjemmesiden. Det vil derfor være en fordel at nedbringe eller minimere CSS og Javascript.

Dette indlæg er skrevet af SEO koordinator Martin Rasmussen, tak fordi du læste med. Vi glæder os til at du besøger miruco.dk igen.