pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me

LoRaWAN er forkortelsen for “Long Range Wide Area Network”. Det vil sige et netværk med lang rækkevidde baseret på teknologien LoRa.

LoRa er en global netværksstandard, der benyttes i mange IoT-netværk verden over. LoRa benytter ikke-licenserede frekvensbånd. Det betyder, at man ikke skal have tilladelse fra staten eller private operatører for at bruge den. Frekvensen varierer fra verdensdel til verdensdel. I Europa findes LoRa på frekvensen 868 MHz.

LoRaWan

Teknologien er ideel til langdistancekommunikation mellem enheder som batteridrevne målere og sensorer, der fungerer ved lav bitrate (sender små databidder). Derfor er den særligt udbredt inden for IoT-kommunikation.

Læs også om LoRaWan på oprindelse.dk.

LoRaWAN som fundament for effektivisering og udvikling

IoT-kommunikation via for eksempel LoRaWAN er indsamling af data fra ting (tingenes internet). Disse data kan bearbejdes og analyseres. Det giver virksomheder øget forretningsindsigt, og derigennem skabes der et fundament for effektivisering og udvikling af forretningen.

Primære fordele ved LoRaWAN i forhold til andre IoT-teknologier

 • Lang rækkevidde: varierer fra nogle få kilometer i byområder til mere end 10 km i landområder. Dækker også lokationer indendørs og under jorden, hvor dækningen med andre teknologier kan være et problem.
 • Lavt strømforbrug: batteridrevne sensorer og målere, som er udviklet specielt til at holde i årevis uden behov for vedligeholdelse.
 • Billig drift: enkel teknologi gør at kompleksiteten i hardwareudvikling holdes nede, så prisen på enhederne ligger i den billige ende sammenlignet med konkurrerende teknologier.

Anvendelsesområder for LoRaWAN

LoRa-sonsorer fås i mange forskellige prisklasser og inden for de fleste brancher, hvor andre typer IoT-teknologier også findes. Priserne for sensorer starter ved ca. 300 kr.

LoRa er ikke velegnet til at sende data i realtid (f.eks. streaming, telefonopkald og videoovervågning). LoRa-sensorer og målere opsættes typisk til at sende data hver 5. minut, hver time, en gang om dagen eller når bestemte betingelser er opfyldt (f.eks. en temperaturmåler som indstilles til at give besked, når temperaturen kommer over X grader)

Herunder er listet en række eksempler på anvendelsesområder fra forskellige brancher

Industri: Proaktiv vedligeholdelse og service af maskiner. Måling og styring af temperatur og luftfugtighed.

Landbrug: Måling og styring af temperatur, luftfugtighed, vanding og gødning. Lokationsdata for kreaturer og maskiner.

Transport: Måling af lokation, temperatur og luftfugtighed for gods. Parkering og lokation for containere, maskiner og køretøjer

Forsyning: Måling og styring af temperatur, luftfugtighed, vandtryk mv.

Smart City: Trafikstyring, parkering og renovation

Hvad skal der til for at oprette et LoRaWAN netværk?

For at kunne få data fra LoRa-sensorer og målere, skal de oprettes i et LoRaWAN netværk, som består af følgende dele:

  • LoRa Sensorer og målere: Indsamler den data, som der er behov for og sender disse data til en applikation via en LoRa gateway.
  • LoRa Gateway:  Opretter et LoRa netværk og videresender de data, som modtages fra sensorer og målere til en applikation.
  • Plads på en LoRa netværksserver: Står for blandt andet datahåndtering, autentifikation og kryptering mellem sensorer og målere samt gateway og applikation.
  • Applikation: Samler og viser data fra sensorer og målere på en overskuelig måde samt håndterer regler for notifikationer og integration med virksomhedens øvrige systemer.
  • Dataabonnement: SIM-kort eller anden dataforbindelse til LoRa-gatewayen, så den kan kommunikere med netværksserveren.

Sikkerhed i LoRaWAN netværk

LoRa-teknologien indeholder 2 sikkerhedslag, som sikrer kommunikationen fra den enkelte måler til den applikation, hvor dataene lagres.

Det ene lag sikrer autentifikationen mellem LoRaWan-enhederne (målere og sensorer) og LoRaWAN-netværket. Dette sikkerhedslag tjekker at kommunikationen kommer fra en godkendt enhed og at den ikke kan opsnappes.

Det andet sikkerhedslag vedrører applikationen og sikrer, at netværksoperatøren ikke har adgang til slutbrugerens data. LoRaWAN er en af de få IoT-netværksteknologier med indbygget kryptering fra start til slutpunkt.

Tak fordi du læser med hos miruco.dk