Veganisme og bæredygtighed i forhold til herretøj

Veganisme eller den veganske livsstil, er i kraftig vækst, hvilket blandt andet ses på efterspørgslen af veganske produkter i supermarkederne. Væksten er positiv i forhold til bæredygtighed, som er noget vi alle bør forholde os til i vores nuværende samfund.

Denne vækst skyldes en lang række faktorer, hvilket blandt andet er italesættelsen af miljøpåvirkningen af det massive kødspiseri, som i dag muligvis kan betegnes som en sørgelig realitet. I forhold til bæredygtighed, har veganismen klart en lang række fordele. Disse er blandt andet nedsættelsen af forbruget af ressourcer som vand og fødevarer til produktion af kød.

Veganismen går nemlig ind for et kødfrit samfund, hvor mennesker ikke indtager kød. Dette med god grund, da en lang række undersøgelser peger på negative effekter ved at indtage animalske produkter såsom kød.

Hovedformålet i dette indlæg, er dog at adressere vigtigheden af at være bevidst omkring tøj, og herunder herretøj. Dette uden at skære ned på kvaliteten af tøjet, men derimod oplyse omkring elementer, som kan være med til at forbedre verden generelt.

Bæredygtighed og veganisme i forhold til herretøj

Bæredygtighed er blevet et stort samtaleemne, og har i høj grad en vis betydning i forhold til tøj, og herunder herretøj. I forhold til at leve efter den veganske livsstil, er det naturligvis vigtigt at være overvågen overfor de materialer, som anvendes i tøjet.

Det er naturligvis muligt at grave dybere, hvor det produktionens medarbejderforhold også bliver inkluderet i ens vurdering. Til en start, er det klart lettest at holde øje med, hvad tøjet er lavet af.

I forhold til herretøj og bæredygtighed, er det relevant at undgå følgende materialer i tøjet:

 • Uld fra får
 • Læder / hud fra dyr, der bruges til eksempelvis jakker eller sko
 • Pels fra eksempelvis mink, ræve eller lignende

Ud fra min optik, er der dog enkelte undtagelser, som gør brugen af ovenstående mere retfærdigt. Dette element er helt eller delvist genbrug, da det er langt mere bæredygtigt end alternativet. Det danske firma Pelechecoco, laver dansk designede læderjakker af genbrugslæder.

2 thoughts on “Veganisme og bæredygtighed i forhold til herretøj

 1. Charlotte

  Interessant emne 🙂 Du skriver ift genbrug af læder. Hvad er din holdning til second hand generelt? Ville det være okay, ift bæredygtighed? Hvad med det etiske aspekt? Er det okay at købe en vintage pels? Ift bæredygtig er den jo bedre end en nyproduceret pels, men vel også bedre end hvilken som helst andet stykke tøj (ift bæredygtighed).

  • Michael Cortzen

   Mange tak for spørgsmålet og interessen. I forhold til bæredygtighed, giver second hand god mening, da materialerne enten vil blive brugt til noget andet eller brændt. Genbrug er vel i sig selv et meget etisk valg, og derfor er det også i orden at genbruge en pels eller lignende, men dog ikke noget jeg selv ville gøre. Umiddelbart vil jeg personligt helst undgå second hand i forhold til læder etc., da jeg ikke bryder mig om signalværdien. I sidste ende, handler det vel egentlig om en lang række aspekter, som den enkelte bør gøre op med sig selv i forhold til de signaler denne kommunikerer gennem de fortagede valg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *