Hvordan får veganere protein? – Kilder til vegansk protein! 

Som kødspiser og fitnessinteresseret, kan man være bange for at skifte til vegansk kost, grundet det ‘magiske’ protein. Dette skyldes som oftest, at man ikke har undersøgt mulighederne for at finde alternative proteinkilder, og man har pludseligt glemt alt omkring nødder, bønner, linser og en lang række andre relevante plantebaserede proteinkilder. Derfor udarbejdes denne artikel, således diverse forglemmelser bliver forfrisket, og fremtidige undersøgelser bliver formindsket. 😉

Det er også vigtigt at pointere, at de fleste animalske kilder, faktisk har et lavere eller tilsvarende indhold end de følgende plantebaserede. I det følgende opstilles en række forskellige plantebaserede kilder til protein, således det er muligt at undgå cholesterol og mættede fedtsyrer i langt højere grad.

Alle de følgende kilder til protein er altså plantebaserede, og indeholder hverken laktose eller gluten med mindre det er tilsat i produkterne. Det er dog kun få produkter, hvor dette er gældende såsom meget få mærker af peanutbutter.

Planteproteinkilder

Herunder foretages en punktopstilling af planteproteinkilder:

  • Nødder som valnødder, mandler, jordnødder, pistacienødder, paranødder m.v. er alle rige på proteiner.
  • Nøddesmør såsom jordnøddesmør, mandelsmør og cashewnøddesmør m.v. er alle sammen rige på proteiner.
  • Stort set alle former for bønner er rige på protein. Her kan eksempelvis anvendes sorte eller hvide bønner.
  • Quinoafrø indeholder cirka 15 gram protein, når disse ikke kogt, hvilket eksempelvis er 50% mere end ris.
  • Kikærter indeholder cirka 19 gram protein per 100 gram, hvis de ikke er kogte. Kikærter er også hovedingrediensen i hummus!
  • Chiafrø indeholder cirka 17 gram protein per 100 gram, og er eksempelvis ideelle i en proteinsmoothie eller en god salat.
  • Faktisk er stort set alle frø rige på protein, dog er der enkelte, som skal behandles på en særlig måde for at blive udnyttet optimalt. Eksempelvis hørfrø, som også er rige på omega-3!

Det er endvidere også vigtigt at pointere, at der også findes protein i frugt, bær mv., og derfor også det valgte billede til indlægget. 🙂

Hvis du eksempelvis spiser masser af bananer, kartofler eller andet, vil du dermed også få dit proteinbehov dækket i forhold til kalorieindtaget. Dog er der enkelte faktorer, som også har en betydning på, hvor meget “ekstra” protein den enkelte har brug for – eksempelvis intens træning.

Maksimal proteinudnyttelse af hørfrø

Hørfrø er svære at fordøje, og der er som reelt minimum proteinudnyttelse, hvis de bare indtages uden at blive behandlet korrekt.

Optimal udnyttelse af hørfrøene, således maksimal proteinudnyttelse opnås, er ganske simpelt. Det kræver blot et af følgende værktøjer:

  • Blender
  • Stavblender
  • Kaffemølle

Sidstnævnte er klart min favorit, da hørfrøene bliver fuldstændig pulveriseret i kaffemøllen, og bliver meget lettere at anvende i en lang række sammenhænge.

Hvis du ønsker at læse nærmere omkring den plantebaserede diæt, kan du med fordel klikke på følgende link: Den plantebaserede diæt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *